Nemojte praviti ovih 10 grešaka ako se kladite na MLB bejzbol

Sezona bejzbola svake godine počne u četvrtom mesecu i to je baš u vremenu, kad sve ostale velike lige i sportovi završavaju. Kladioničari obožavaju fudbalske lige, ligu šampiona, NHL, NBA,... i tu se vrti veliki novac. Ali sredinom petog meseca svake godine, puno kladioničara okreče se bejzbolu. Zašto?

MLB liga je zanimljiva, jer traje od aprila do novembra. I to je baš u vreme proleča, kad nema nijedne druge velike lige, i zbog toga, možemo reći, da je MLB jedan od najpopularnijih sportova za klađenje u tom periodu.

To je veliki market, gde se vrti veliki novac i relativno velike opklade. Čak 2430 utakmica u samo 6 meseci daje kladioničarima puno opcija za klađenje. Uz to MLB liga ima bazu statistike kao nijedna, tako, da svi koji vole analize is kladioničarkse modele, obožavaju MLB bejzbol.

MLB postaje sve popularniji i kod Evropljana i svih ostalih kladioničara, koji traže načine, da zarade sa klađenjem na bejzbol. I zbog toga, čemo danas pričati o deset grešaka, koje ne biste smeli da pravite, ako se kladite na MLB bejzbol.

Greška broj 1: Klađenje bez strategije

MLB liga ima 2430 utakmica u regularnom delu, plus tome moramo dodati još playoff. Skoro svaki dan, od aprila do novembra, možemo se kladiti na 10 do 15 utakmica. Uz klađenje na pobednika, sve kladionice nude i ostale betove, kao što je hendikep, više ili manje poena (runova), klađenje na igrače i slično. Svaki kladioničar može biti selektivan i odabrati najbolji bet taj dan, od puno ponuđenih iz iste lige.

I tu je jako važno, da smo strpljivi i da imao dugoročnu strategiju. Ne treba žuriti, ne treba stavljati puno novca na jednu utakmicu, jer je svaki dan po 10 ili više utakmica, na koje se možemo kladiti. Uz to treba razumjeti, da u MLB svaki favorit može izgubiti bilo koji dan od nefavorita.

Pre početka sezone treba napraviti strategiju, koliko vremena čemo potrošiti na analize, na gledanje utakmica, koliko novca smo spremni riskirati i obavezno odrediti jedinice (unite), koje čemo plasirati na single betove. Jedna jedinica kod večine profesionalaca je oko 1% od početnog bankrolla.

Greška broj 2: Klađenje na pobednika

Nerazumevanje statistike u klađenju je jedan od prvih razloga zbog čega puno kladioničara nikada ne može napraviti ozbiljan novac.

Bejzbol je igra statistike, gde svako može pobediti svakoga bilo koji dan. Jedni način da budemo uspešni u klađenju na MLB (kao i na ostalim ligama) jest traženja value betova. Dakle moramo nači verovatnoču, koja je bolja od verovatnoče, koju nam nudi kladionica. Uz to probamo predviđati u kojem smjeru će ići kvota. Dali če padati pred početak utakmice, ili rasti.

Ako se možemo malo švercati na drugim sportovima, gde je manje utakmica i možda na manjem broju opklada probamo pronači pobednika, to kod bejzbola neče ići, ako želimo zaraditi novac. Dakle samo value opklade na dugi rok donose zaradu. I to če vam reči svaki MLB kladioničar, koji se kladi barem 10 godina na bejzbol i ima veliku bazu podataka o svojim opkladama.

Greška broj 3: Odlučivanje na osnovu trendova

Šta su trendovi u sportskom klađenju? To je kad vidite recimo, da su “Red Soxi pobedili 7 od 8 utakmica u nedelju”. Takvih i sličnih trendova ima svugde i rezultat su više pronalaženja takvih podataka, nego išta drugoga. Za svaku situaciju i za svaki tim možemo naći kontra trend i obrnuto.

Trendove upotrebljavaju uglavnom tipsteri, koji nemajo matematički model ili izgrađene algoritme sa kojima bi našli verovatnoče. Trendovi su jako atraktivni i tako ih jako vole portali i prosječni kladioničari, jer su vrlo jednostavni za razumeti. I baš zbog toga su veoma opasni i razlog su za puno izgubljenih betova.

Moramo razumeti, da to što je neki tim pobedio 7 od 8 utakmica u nedelju, to ne znači, da če baš biti i tako sledeče nedelje. Svaka utakmica je neovisni događaj i tako je treba analizirati. Trendovi se baziraju na nekim pričama, koje u glavnom vole prosječni kladioničari, dok profesionalni MLB kladioničari pričaju o verovatnočama.

Greška broj 4: Pristrastnost potvrde

To je jedna od češčih grešaka, koje prave u glavnom kladioničari, koji padnu u dobar ritam i sa time dobiju samopouzdanje. Puno puta se desi nakon niza dobivenih opklada ili čak nakon uspešnog meseca.

Tada se kladioničari počnu sa velikim samopouzdanjem odlučivati na koga če se kladiti sledeči dan, bez da vide kvote i bez da naprave analizu. Odlučivanje bez analize i bez kvote je jako pogrešno i vodit če nas u propast. Nakon što je kladioničar več odlučio na koga če se kladiti (bez neovisne analize), tek onda počne tražiti informacije, koje če mu potvrditi tu tezu. I to se zove pristranost potvrde. Pristranost potvrde je sklonost ljudi traženju informacija koje potvrđuju njihovu unaprijed stvorenu ideju.

Svaka utakmica mora se sagledati sa svih strana i bez unapred određe opklade. Opklada se mora odabrati tek kad saberemo sve informacije, statistike, napravimo analizu i vidimo kvote koje su ponuđene.

Greška broj 5: Koriščenje mainstream statistike

Svako ko prvi put počne pratiti bejzbol, prati tabelu, ERA (earned run average), koji predstavlja koliko runova ekipa (ili bacač) prima i RUNS, šta bi značilo u prevodu, koliko bodova postiže neka ekipa. Kladioničari, koji verovatno malo duže prate bejzbol možda počnu gledati na prosjek udaraca, ali su sve te statistike previše mainstream i nemaju nekakvu predikcijsku moć.

MLB ima jaku veliko bazu statistike i u svim tim godinama nastala je skoro znanost na tom području, gde imamo jako napredne statistike, koje možemo nači na sajtovima poput fangraphs, baseball reference ili baseball prospectus. FIP, xFIP, xERA, SIERA, WHIP su puno bolje statistike za bacaće, koje bi svaki kladioničar morao znati. Isto tako važi i za napad, gde wOBA, WRC+ ili DRC+ su puno bolji pokazatelj, kako če igrati neki igrač ili ekipa u budučnosti, nego osnovne statistike kao što je recimo BA (batting average).

Greška broj 6: Ignorisanje rezervnih bacača

MLB se promenio svih ovih godina. Početni bacači najbitniji su igrači u utakmici, ali sve manje ostaju u utakmici. Nakon njih dolaze rezervni bacači, ili kako ih zovemo bulpen. Nekada su rezervni bacači igrali možda poslednje 3 inninge (od 9), ali sada igraju sve više i više.

Tu dolazi do greške, jer se puno kladioničara fokusira samo na početnog bacača (starting pitcher). Ali pogledajmo samo statistiku i koliki je procenat rezervnih bacača u jednoj utakmici:

1968:  26.11%

2015:  35.44%

2016:  37.22%

2017:  38.78%

2018:  40.44%

2019:  42.44%

2020:  47.44%

2021:  43.44%

Svi koji ignoriraju rezervne bacače u utakmicama, ignoriraju skoro pola utakmice. I to je jako bitno.

Greška broj 7: Ignorisanje ruke bacača

Pre svake analize treba pogledati, dali je bacač levoruk ili desnoruk. Nakon toga treba analizirati kako određena ekipa igra protiv desnih ili levih bacača. Sama struktura nekih ekipa je takva, da su puno bolje protiv recimo bacača, koji bacaju sa levom rukom. Nekako je pravilo, da ako je udarač sa levom rukom, teže če pogoditi lopticu ako je bacač levoruk.

Evo recimo jedan primer, Cincinnati Reds su u sezoni 2021 bili recimo četvrta nabolja ekipa u ligi po prosjeku udaraca protiv desnih bacača (0.258), ali su istovremeno bili najlošija ekipa protiv levorukih bacača sa BA (0.225).

Greška broj 8: Klađenje na početku utakmice

MLB je veliki market i kvote pre početka utakmice su jako efikasne. Na dugi rok, te kvote jako je teško pobediti. Profesionalni kladioničari uvek probaju uhvatiti kvotu puno brže, jer kad se saberu sve informacije i kad kladionice ugrade u svoj model sav uložei novac, kvota zatvaranje ne donosi value.

Greška broj 9: Ignorisanje kvota i kladionica

Kvote su jako važne i srce su klađenja. Na dugi rok uvek moramo tražiti najbolje moguče kvote sa malim marginama. Kod bejzbola taj “dugi rok” biće jako kratak, jer u kratkom vremenu imamo jako veliko broj utakmica, i veliki broj mogučih opklada.

Da bi napravili profit ili najbolji profit, moramo uvek tražiti najbolje kvote na marketu. Kladioničari početnici uglavnom se klade kod samo jedne kladionice i ne gledaju na kvote. Samo ovaj savet može biti razlika u profitu ili gubitnički sezoni.

Greška broj 10: Ignorisanje vremena i stadiona

Svi koji se klade na zbroj poena, ili u MLB “total runs”, moraju pratiti vreme, vetar, kišu i stadione. Ignorisanje tih informacija je velika pogreška, evo i zašto.

Stadionu su različiti. Neki od njih, kao što je recimo Koloradov, su jako dobri za postizanje poena (runs). A neki drugi su mnogo bolji za bacače, i puno je teže udaračima osvojiti baze ili poene. Kod svake analize moramo znati, gde se igra utakmica i kako če to utjecati na zbroj ranova.

Druga stvar, koja je jako bitna, jest vreme. Vetar, kiša i slično. Tu dolazi do jako bitne informacije o bacačima. Neki od bacača bacaju lopticu tako, da u glavnom završi na zemlji (ground ball pitchers). Neki drugi imaju stil bacanja takav, da puno loptica završi u zraku (fly ball pitchers), gde ih igrači pokupe ili završe kao home run. Ali ako pre početka pogledamo vetar i u kom smeru če puhati vetar, može se desiti, da če udarači jako teško pogoditi home run, ako vetar pomogne loptici da ostane unutar terena, gde je mogu pokupiti igrači.

Ako se kladimo na zbroj ranova u bejzbolu, bitno je pogledati vreme i stadion. Ako idemo još dublje u analizu, treba i pogledati i suce, jer neki imaju veči “strike zone” i tako pomažu bacačima, a neki imaju manji “strike zone” i tako pomažu udaračima.

Zaključak:

Nadam se, da če vam barem jedan od tih tipova pomoči u klađenju na MLB ove sezone. Bejzbol je jedan od najboljih sportova za klađenje, jer nudi veliki broj utakmica i veliki je market, gde se može zaraditi veći novac. Ako ozbiljno pristupimo tom sportu i ako ne pravimo ove greške, naše šanse za profitablinu sezonu biče veče.

Bet Arena

Tabele T1x2

BEZ ANALIZA kompletna tabela bez analiza »
balkanac78 (0)(68/109)62.39%175.15 1000€
nenadiana (0)(69/101)68.32%132.56 400€
Nemy (4)(44/62)70.97%121.02 200€
Balan9 (0)(65/103)63.11%115.80 100€
Nikaido (0)(60/112)53.57%114.40 80€
grapola (0)(27/38)71.05%110.14 60€
crni1997 (10)(59/96)61.46%106.77 40€
Mali crni vrag (14)(68/113)60.18%106.26 20€
Yamal (16)(22/29)75.86%97.76 10€
Kurbanov (4)(68/115)59.13%94.16 10€
Lorenzo Insigne (16)(61/98)62.24%93.44 10€
gakui96 (0)(50/87)57.47%87.40 10€
centarfor90 (0)(36/65)55.38%85.96 -
Nikkmm (0)(36/62)58.06%84.84 -
niko42 (15)(60/121)49.59%84.18 -
inter95 (2)(26/47)55.32%80.69 -
Josoop (0)(65/113)57.52%67.96 -
Cajlak (1)(51/103)49.51%67.42 -
Pegia (0)(40/64)62.5%66.22 -
Kraguj (0)(51/106)48.11%61.64 -
NEDELJNA TABELA (22-28.04.2024.)
Torento33(12/16)86.92 50€
Zika10(9/14)71.04
Yamal(11/14)62
SaleST(11/15)56.72
grapola(12/15)53.6
BesplatniTipovi(9/15)51.52

Za webmastere

Obogatite sadržaj Vašeg bloga/sajta i postavite bilo koji naš widget kod vas, a potom nam se javite za saradnju kako biste i Vi postavljali linkove od Vaše stranice u našim analizama. Saznajte više

Arhiva tipova i analiza

Ovdje pogledajte najbolje kladionice: Kladionice u Hrvatskoj

Najlepsie Slovenske online casino www.online-casinosk.com

Istražite najbolje bonus ponude u kazino Srbija online i igrajte za pravi novac na top listi najbolji online kazino

Popis najbolji casino online Hrvatska s atraktivnim bonus ponudama za nove igrače

Budimo u kontaktu

Kontaktirajte nas

[email protected]