Prognoziranje ishoda utakmice dok se ona odvija pred vašim očima trenutno je izuzetno popularan način klađenja u Hrvatskoj, a mnogi igrači upravo u okladama uživo vide najlakši put do dobitka.

Online kladionice u posljednjih desetak godina definitivno su okrenule svijet klađenja naglavačke. Otkad je igra prebačena na Internet kladitelji su dobili pregršt novih načina kako doći do zarade, a jedna od novosti koju cijene zaljubljenici u sportsku prognozu svakako je klađenje uživo.

Radi se o mogućnosti uplate listića dok je utakmica u tijeku, što je bilo nezamislivo kada su se prve kladionice pojavile u Hrvatskoj početkom tisućljeća, jer tada su se listići uplaćivali na šalteru, isključivo prije početka sportskog događaja.

Danas svaka sportska kladionica koja drži do sebe posebnu pažnju pridaje upravo live klađenju, a iskusni kladitelji u velikoj su mjeri svoju igru prebacili s predviđanja ishoda utakmice prije njezinog početka na uživo oklade, u trenucima dok imaju priliku vidjeti u kojem smjeru kreće sportski dvoboj na kojeg se klade...

Kako izgleda klađenje uživo?

Za one koji se nikad nisu kladili za vrijeme utakmice, treba naglasiti da online kladionice imaju poseban odjeljak za live oklade. Tamo će vas dočekati rezultati uživo, a na vama je zatim s popisa ponuđenih sportskih događaja koji traju izabrati onaj za koji vjerujete da znate kako će završiti.

Za klađenje uživo specifične su brze promjene koeficijenata, koje se puno češće događaju nego prilikom "pre-match" oklada. U kojem smjeru ide neka kvota obično će vam pokazati zelena i crvena oznaka, koje se pojavljuju kad se vrijednost koeficijenta promijeni, po uzoru na burzu.

Oklade koje imate na raspolaganju pri live klađenju prilično su slične onima na koje se možete kladiti prije početka utakmice, s tim da neke kladionice nude čak i više različitih stvari koje možete prognozirati, dok sportski dvoboj traje. 

Na sportovima kao što su nogomet, hokej i rukomet dominiraju oklade kao što su ishod utakmice, zbroj golova i hendikep, a uvijek možete prognozirati i tko će sljedeći postići pogodak te se kladiti na manje segmente igre. U košarci se samo radi o poenima, a ne o golovima, dok je ostalo sve slično, dok u tenisu možete pogađati točan rezultat meča, seta, a u nekim slučajevima čak i samih gemova.

Vaš cilj je pronaći okladu za koju vjerujete da postoje veliki izgledi da će se ostvariti, na temelju razvoja događaja na terenu te zatim odigrati koeficijent dok je na vrhuncu, kako biste uspješno maksimizirali svoj dobitak...

Kako se uspješno kladiti uživo?

Za iskusne igrače danas je nezamislivo kladiti se bez da koriste live oklade, a mnogi će vam reći da je upravo to najlakši način za dolazak do zasluženog dobitka.

Prednost je svakako u tome što uoči utakmice ne možete ocijeniti motivaciju neke momčadi, a ne možete biti sigurni ni da je u vrhunskoj formi, kao ni odgovara li joj stil igre protivnika. Međutim, kad akcija jednom započne, puno je manje nepoznanica pred vama pa je značajno lakše osmisliti obećavajuću okladu.

Naravno, to zvuči jednostavnije u teoriji, nego što je u praksi, no ako se kladite isključivo na sportove u koje se odlično razumijete te na suparnike o kojima mnogo znate, tada zaista imate sve što je potrebno da dugoročno budete u plusu, zahvaljujući klađenju uživo.

Pri live okladama najčešće se koriste pojedinačni listići, s tim da uvijek možete igrati i kombinaciju, ako se dvije utakmice igraju u isto vrijeme. Ono na što posebno morate paziti je visina koeficijenata. Pri okladama uživo nikad se ne isplati igrate male kvote, jer stanje na terenu se u sekundi promijeni i ono što je djelovalo sigurno za čas postane ne tako izgledna opcija.

Zato ozbiljni kladitelji ciljaju koeficijente veće od 1.75, a ne bježe niti od onih iznad 3.00, pod uvjetom da zakon vjerojatnosti govori da postoje veći izgledi da će se predviđanje pretvoriti u dobitak, nego što je to bookmaker zamislio.

Također, uz oklade uživo ide još jedna zanimljiva taktika, a to je uzimanje koeficijenta dok je visok pa zatim igranje kontre kad mu padne vrijednost, kako biste došli do sigurne zarade i prije završetka utakmice.

Naravno, puno toga će ovisi o izboru online kladionice u kojoj igrate. Treba vam netko tko ne štedi na koeficijentima i nudi optimalne uvjete za igru korisnicima, u oku ugodnom sučelju. To ćete pronaći u Admiral kladionici koja je u posljednje vrijeme značajno poboljšala svoj odjeljak za live klađenje, s odličnim opcijama na nogometu, košarci, rukometu, hokeju, tenisu, ali i mnogim drugim, manje razvikanim sportovima.

Kladiti se uživo u Admiralu možete doslovno 24 sata dnevno, no svakako se držite isključivo onih sportova i natjecanja koje najbolje poznajete i uvijek igrajte koeficijente koji će vam dugoročno dati najbolje izglede biti u plusu. Takva sustavna igra je zapravo jedini način da svoje sportsko znanje pretvorite u zasluženi dobitak na koji ćete biti ponosni, pa svakako pokušajte biti disciplinirani i držati se zacrtanih planova... 

U posljednje vrijeme mnogi igrači specijalizirali su se za klađenje uživo i pokušavaju doći do zarade dok se sportski događaj odvija pred njihovim očima. Evo koje oklade se tada najviše isplati koristiti...

Oklade uživo nešto su posebno u svijetu online klađenja, jer omogućuju da predviđate kako će utakmica završiti dok gledate stanje na terenu, s jasnim uvidom u odnos snaga među suparnicima.

Nema sumnje, live klađenje uvelo je pravu revoluciju, jer u prošlosti nismo imali pravo prognozirati ishod sportskih dvoboja nakon što bi započeli pa je kašnjenje na uplatu značilo i gubitak prilike za dolazak do zarade.

No, s online kladionicama pojavili su se novi načini klađenja, a među njima i ono koje se odvija dok utakmica traje, u posebnom sučelju u kojem zelena i crvena boja pokazuju raste li ili pada koeficijent koji želite igrati

Bilo da imate live streaming na raspolaganju ili pratite samo grafički prikaz događanja na terenu, postoje oklade pri klađenju uživo koje se više isplate od drugih, što ljubitelji igra na sreću moraju znati, ako žele povećati svoje izglede za dolazak do dobitka...

Zbroj golova

Istina je, kad vidite kako stoje suparnici na terenu, najlakše je dobiti pravi dojam hoće li se nogometni dvoboj u nastavku utakmice pretvoriti u golijadu ili će se igrati čvrsto, bez pravih prilika za ofenzivce.

Baš zato je oklada na zbroj golova odlična za live klađenje, jer nije problem zaključiti hoće li pasti još jedan, dva ili tri pogotka do kraja utakmice ili će biti baš suprotno. Isto vrijedi i za mnoge druge sportove, od košarke i rukometa do hokeja i tenisa, na kojim je ukupan zbroj lakše predvidjeti uživo, nego prije samog početka dvoboja.

Ono što morate imati na umu pri klađenju na ukupan zbroj je to da uvijek morate igrati krupan koeficijent, jer sve ispod 1.85 dugoročno je neisplativo, čak i ako razvijete zaista dobar osjećaj za vjerojatnost.

Također, treba spomenuti azijski zbroj golova, kojeg u Hrvatskoj nudi Favbet kladionica. Radi se o okladi pri kojoj se vaš ulog dijeli na dva dijela i zapravo pogađate dvije "over/under" razine. To se isplati u završnici nogometnih utakmica, ako se kladite na još dva postignuta gola, pri čemu vam dva pogotka donose punu zaradu, a jedan utješnu nagradu...

Hendikep

Jedna od najboljih oklada u svijetu klađenja dobro funkcionira i pri okladama uživo. Hendikep vam omogućuje da ulovite visoku kvotu na uvjerljivu pobjedu favorita, kao i na tijesan poraz autsajdera.

Pri live klađenju hendikep je iskoristiv na nogometu, ako neka momčad dominira i postane jasno da će pregaziti suparnika, ali još se više isplati na košarci i rukometu, jer se u ovim sportovima razina hendikepa stalno mijenja. Ako osjetite trenutak kada se lomi utakmica i kreće u drugom smjeru, hendikep vam može donijeti prilično laku zaradu, a što je najbolje, uvijek se možete pokriti i pokušati isplatiti dobitak prije završetka utakmice, kako se u posljednjim minutama ne bi sve još jednom zakompliciralo...

Tko sljedeći zabija?

Ova oklada specifična je za klađenje uživo i zapravo je nećete naći prilikom "pre-match" klađenja. Radi se o prognoziranju tko će sljedeći zatresti mrežu u nogometu, a odluku donosite na temelju onog što vidite pred svojim očima.

Naravno da je uvijek moguće da se dogodi ono što Englezi zovu "against the run of play", odnosno pogodak momčadi koja je bila u defenzivi cijelo vrijeme. No, ako se u potpunosti posvetite prognoziranju tko sljedeći zabija, uplatama na momčadi koje dominiraju travnjakom bit ćete sigurno u plusu na duge staze...

Ishod utakmice

Za kraj, tu je klađenje na pobjednika utakmice. Radi se o okladi koja se na moćnim momčadima često ne isplati na početku utakmice, jer je koeficijent na trijumf vrlo nizak. No, sasvim drukčija situacija je na početku drugog poluvremena, kada kvota počinje brzo rasti i postane itekako isplativa za vaš listić.

Pri klađenju na ishod utakmice vrijedi ista logika kao i pri ostalim okladama uživo. Isplati se igrati samo krupne kvote, barem 1.85 ili veće. Kladionice u Hrvatskoj to će vam omogućiti u svojem sučelju za live igru, a na vama je jedinicama ili dvojkama tražiti put do zarade, s tim da se u nekim situacijama isplati i odigrati dvoznak.

U svakom slučaju, postoji pregršt oklada koje internetski priređivači igara na sreću nude svojim korisnicima pri live klađenju, no uvijek se dobro držati ove četiri varijante, jer uz njih je najlakše uspješno predvidjeti što će se dogoditi u nastavku utakmice. Oklade na zbroj golova, hendikep, tko će sljedeći zabiti, a tko pobijediti u rukama ozbiljnog igrača najbolji su put do dobitka. Samo je potrebno malo vježbe i naravno igranje isključivo isplativih koeficijenata, kojima ćete maksimizirati svoju zaradu...

Vodeći hrvatski i europski priređivači igara na sreću paralelno nude svojim korisnicima bonuse za klađenje i bonuse za online casino. Razlika među njima postoji i morate je uzeti u obzir, ako želite pretvoriti darovana sredstva u zasluženu zaradu...

Klađenje je već više od puna dva desetljeća u Hrvatskoj jedna od omiljenih zanimacija među zaljubljenicima u sport, a posljednjih godina sve više igrača igra i online casino, prije svega zbog progresivnog jackpota koji garantira impresivnu zaradu onome kome se osmjehne sreća.

Svi oni priređivači igara na sreću koji su početkom tisućljeća nudili isključivo sportsko klađenje, danas imaju otvoren i internetski casino, kako bi dodatno poboljšali svoje poslovanje.

A pritom nude različite primamljive darove korisnicima i na kladionici i u kockarnici, no po prilično različitim uvjetima. Nema sumnje, bonusi za klađenje i bonusi za casino definitivno nisu potpuno isti, a ovo su najveće razlike među njima...

Vremenski rok važniji faktor za klađenje

Kao što vjerojatno znate, uz svaki bonus koji vam priređivač igara na sreću dodijeli idu i određeni uvjeti koje morate ispuniti, prije nego što dobijete pravo nesmetano raspolagati s darovanim sredstvima.

Te uvjete morate ispuniti u određenom vremenskom roku, koji može biti 30 dana, ali i 7, ovisno o pravilniku koji je postavljen pred vas. Treba reći da je vremenski rok puno važniji za sportsko klađenje nego za online casino, jer broj utakmica na koje se svaki dan možete kladiti je ograničen pa je za kvalitetnu strategiju potrebno vremena.

S druge strane, u online casinu nemate što puno birati. Na vama je sjesti ispred ekrana i reinvestirati dodijeljenu svotu koliko puta je potrebno, na igrama s najboljim izgledima da obranite gratis sredstva koja vam je kockarnica dala. To možete obaviti i u jednom tjednu, ako ste spremni svakodnevno igrati satima, a bonus za sportsko klađenje nemoguće je osvojiti tako brzo, jer morate pomno birati na što ćete uložiti svoj novac...

Reinvestiranje lakše u online casinu

Kad netko tko se godinama bavio internetskim klađenjem vidi uvjete potrebne za osvajanje bonusa u online casinu, ostane u potpunom šoku.

Naime, kladionice koje su voljne udvostručiti cifru na vašem računu nakon depozita, obično pritom traže od vas da reinvestirate taj novac 2 do 6 puta. S druge strane, teško je pronaći kockarnicu koja od vas traži da to napravite manje od 30 puta, s tim da ako želite osvojiti bonus igrajući rulet, morate uložiti dodijeljenu svotu 300 ili više puta!

Međutim, reinvestiranje u casinu ide prilično brzo. Ako recimo igrate video slot s eurom uloga po vrtnji, za čas ćete uložiti 50 eura, a onda i 100. Na ruletu to ide još brže, pogotovo ako igrate crveno i crno ili na dvije od tri trećine.

Uglavnom, online casino Hrvatska, zajednica iskusnih domaćih zaljubljenika u internetsko kockanje u stanju je takve izazovne bonuse pretvoriti barem u nekakav profit i neće se prestrašiti zbog uvjeta koji traže okretanje besplatnih sredstava čak 30 puta. 

Kod sportskog klađenja unatoč tome što se od vas traži puno manje reinvestiranja dodijeljene cifre, svejedno ulaganje sredstava traži vremena, ako želite to napraviti na pravi način. Pogotovo jer ne možete igrati onako kako biste možda htjeli...

Uz klađenje idu i dodatni uvjeti

Spomenuli smo da u online casinu postoji dodatno pravilo da ulog na ruletu vrijedi manje od uloga na slotovima, a nekad čak stolne igre ne ulaze u promociju. No, u sportskom klađenju uvjeti isplate bonusa još su kompliciraniji i traže od vas da mijenjate uobičajenu taktiku igre.

Pa tako neke kladionice kažu da se za dobivanje prava na isplatu bonusa računaju isključivo kombinacijski listići s barem tri para na njima, svaki s koeficijentom od 1.40 ili većim. Druge možda traže veći ukupni koeficijent, ali manje događaja, no nikad nećete dobiti potpunu slobodu u slaganju listića.

Također, zna biti zabranjeno korištenje live klađenja pa čak i oklada poput oba daju gol, hendikep, poluvrijeme/kraj i zbroj golova, što dodatno otežava vaš posao. "Cash out" pak neće dopustiti baš niti jedna kladionica prilikom bonus igara i morate ga na neko vrijeme potpuno zaboraviti.

Dakle, bonusi za klađenje razlikuju se od onih za casino. Svaki dolazi sa svojim izazovima i potrebno im je ozbiljno i studiozno pristupiti, ako želite doći do profita.

U kladionicama je najvažnije dobiti dovoljno vremena da ispunite postavljene uvjete, a u casinu da postoje igre u kojima imate realne izglede obraniti dodijeljena sredstva. Na vama je samo dobro razmisliti o tome jesu li uvjeti osvajanja bonusa realni i ako zaključite da jesu, nema druge nego posvetiti se igri i hladnokrvno provesti vlastitu strategiju u djelo.

Jeste li primetili koliko različitih sportskih kladionica imate u svom okruženju? A tek na internetu? 

Baš ovo mnoštvo izbora dovelo je i do toga da se kladionice utrkuju kako bi privukle igrače baš u svoje objekte i baš na svoje sajtove. 

Posledica njihovog međusobnog takmičenja jesu brojni bonusi i primamljive ponude koje osmišljavaju na mesečnom i godišnjem nivou.

Bez obzira da li se bavite klađenjem povremeno ili redovno, treba da znate šta su bonusi, koji sve postoje i koje kladionice nude najbolje opcije. 

Okrenite sve što možete u svoju korist.

Šta su bonusi?

Bonusi i promocije su posebne pogodnosti koje kladionice formiraju u zavisnosti od svojih mogućnosti i interesovanja igrača. 

Cilj svakog bonusa je privlačenje pažnje igračima i često su i formirani tako da vam se isplate na duže staze, a ne samo na jedno igranje.

Koji bonusi postoje?

Bonusi dobrodošlice

Gotovo sve online kladionice imaju posebne ponude za prvo registrovanje na njihov sajt ili aplikaciju. 

Kada otvarate svoje naloge birajte gde ćete to uraditi prvo na osnovu opštih karakteristika kladionice, ali ne zaboravite ni bonuse.

U dosta slučajeva vas visoke cifre mogu lako privući, ali tu budite obazrivi. 

Te velike cifre sigurno imaju određene uslove pod kojima se mogu dobiti i iskoristiti.

Izražavanje bonusa u procentima takođe nije retkost. Kada vidite da dobijate 50% od prvog uloga, proverite i koja je najviša uplaćena cifra na koju se obračunava 50%. Često je ta suma oko 500 ili 1000 dinara i sve što uplatite prvi put preko toga neće biti od značaja za obračun bonusa.

Obično bonusi predstavljaju količinu novca koju možete iskoristiti za klađenje, ne možete se samo registrovati i podići novac.

Neke od kladionica koje imaju interesantne bonuse dobrodošlice pod razumnim uslovima su:

 • Meridianbet - ova kladionica vam nudi 500 dinara bez uslova prilikom prve registracije.
 • MaxBet - ima privlačnu ponudu koju su naslovili “prvi tiket bez rizika”, što praktično znači da kada prvi put preko njihovog online servisa uplaćujete tiket ne možete izgubiti, odnosno, ako ne dobijete, novac će vam biti vraćen. Vrednost uloga na koji je moguće ostvariti povrat je do 500 dinara.
 • Mozzart - nudi privlačan bonus dobrodošlice koji podrazumeva da posle prvog depozita dobijete 50%, posle drugog 100%, a posle trećeg 200%. Minimalan iznos prvog depozita je 500, a maksimalan 5000 dinara. 

Freebet bonus

Bonus koji nosi naziv besplatno klađenje znači praktično da taj novac koji dobijete na ime bonusa možete koristiti samo za dalje klađenje.

Ono što je isto važno da proverite kod tih promocija jeste, da li postoje neka ograničenja. Često na primer mogu da se iskoriste samo za singl opklade, ne i na kombinacije i slično.

Freebet bonuse možete naći skoro u svim kladionicama, a posebno o tome računa vodi:

 • MaxBet - ova kladionica ima nekoliko paketa Freebet bonusa: Bronze, Silver i Gold. Za svaki postoji određena suma koju je moguće dobiti uz određene uslove koji se tiču depozita, ali i načina na koji se mogu iskoristiti.

Reload bonus

Ova vrste promocija nije osmišljena za nove, nego za redovne i potencijalno redovne korisnike. Dakle, ne dobijate ih odmah posle registracije.

Reaload bonusi su obično u ponudi u sklopu happy hour momenata i kraće je vreme kada možete da ih primetite i uzmete. S obzirom da su i namenjeni redovnijim igračima, ovo je u redu.

Često su sume koje se daju na dalje raspolaganje igračima skromnije, ali i te kako korisne, ako se češće bavite klađenjem.

 • Circus Casino - već posle drugog depozita kod njih možete iskoristiti mogućnost za ovu vrstu bonusa, a visina će zavisiti od sume koju uložite.

Cashback bonus

Ovi bonusi su dosta korisni i kada naiđete na njih ne oklevajte da ih iskoristite. Oni podrazumevaju mogućnost da se igra bez rizika ili sa dosta manjim rizikom.

U zavisnosti od tiketa i na šta ste sve igrali, može vam se desiti da vam bude vraćen ceo iznos koji ste uplatili, a nekada kada je tiket kombinovan, može vam se desiti da dobijete i više nego što ste uplatili.

Kako se mesečna i godišnja ponuda bonusa razlikuju od kladionice do kladionice treba da pratite promene, a mi vam za ovu vrstu promocija preporučujemo da pratite:

 • Balkan Bet - u ovoj kladionici ovaj tip ponuda je čest, ali je često precizirano na šta se može iskoristiti. Ovo uopšte ne mora biti loša stvar, jer je kao takav bonus bolje osmišljen i samim tim lakše primenljiv.
 • AdmiralBet - ovde takođe često dobijate opcije da dobijete novac čak i ako ste nešto na tiketu promašili. 
 • Soccer - oni vas takođe motivišu da sačuvate tikete sa jednim promašajem i da s obzirom na kvotu pokušate da naplatite dobitak.

Bonus - Pozovi prijatelja

Pozovi prijatelja je promocija čiji je cilj takođe privlačenje novih korisnika, s tim što ovde biva nagrađen onaj ko dovede novajliju.

Neke kladionice postavljaju uslov da se osim registracije obavi i prva igra, pa tek tada dobijate bonus, dok je kod drugih registracija dovoljna.

Proverite da li tamo gde ste vi registrovani postoji ta opcija i iskoristite je.

Sigurni smo da u ovom moru izbora svako od vas može naći bonus ili bonuse za sebe. Kada postanete malo spretniji i obavešteniji sve te promocije možete koristiti i za sigurno klađenje i tako povećati svoje šanse da bez obzira na ishod pojedinih utakmica vi u džepu ipak imate nagradu.

Kada pričamo o klađenju i kako pobediti kladionicu, u glavnom postoje tri vrste načina na koji to možemo ostvariti:

 1. Sreča. Uvek postoji mali procenat kladioničara, koji če zaraditi na kladionici iako nemaju razrađen neki sistem, koji imam prednost naspram kladionice. To je čista matematika, jer ako uzmemo dovoljno veliki broj ljudi, koji se kladi na slepo, neki procenat če “preživeti”. To se zove pristranost preživljavanja i od miliona ljudi, koji se klade bez analiza, bez statistike, neki jednostavno prežive. Problem je samo u tome, jer če se običan kladioničar fokusirati na taj mali broj ljudi i jednostavno ignoriše na milijone ostalih, koji su istim načinom - dakle bez analiza - izgubili. Oslanjanje na sreču i pogađanje pobednika nije najoptimalniji način klađenja, ali ako smo precizni, i to je jedini način da se pobedi.
 2. Arbitražno klađenje ili sigurna opklada je matematički potvrđen način na koji možete zaraditi na kladionici. Ali to je teorija i u praksi to izgleda mnogo teže i komplikovanije. Sigurna opklada je recimo kada se kladite na oba tima na dve različite kladionice, gde jedna kladionica nudi dobru kvotu na prvi tim a druga na drugi tim. Recimo prva kladionica Nadal 2.1 - Djoković 1.85. Druga kladionica Nadal 1.9 - Djoković 2.05. Ako se kladite na Nadala u prvoj kladionici a na Djokovića na drugij, imate siguran profit. Problem je u tome, da su takve prilike retke, nije ih lako naći, moraš biti brz, ulogi moraju biti jako veliki, da bi imalo smisla. I tu dođe do problema, jer kladionice kontroliraju uloge a ako vas uhvate, neče vam više dozvoliti da se kladite kod njih. Ne bi ulazio jeli to fer ili nije, nego jednostavno iznosimo činjenice i realnost. Takvo klađenje može biti jako dobar početak ili da se bilduje banka.
 3. Klađenje na value. Tu jednostavno probamo nači kvote na tržištu, koje nam daju veči profit od isčekivanog. Ako recimo kladionica ponudi kvotu 2.00, a naša analiza pokaže, da bi morala biti kvota samo 1.70, onda je to za nas value. Naravno ako je naša analiza u pravu. To je način na koji se klade profesionalni kladioničari.

Kako identificirati value bet?

To je pitanje, na koje traži odgovor milione kladioničara širom sveta. Ako kladionica nudi kvotu 1.9, jeli to dobra cena ili loša. Ako mislim, da je loša cena, i da bi fer bila 2.1, onda to ne bi bila dobra opklada. Ali ako mislim, da bi morala biti kvota 1.65, onda je to najverovatnije dobar bet. Jer ako plačamo dobru cebu, onda možemo očekivati profit. Ako plačamo lošu cenu, onda čemo na duge staze izgubiti. Tako je i u klađenju i u bilo kojem drugom obliku biznisa ili investicija.

I tu dođe do problema, jer da bi identificirali value bet, moramo izgraditi neki sistem, koji temelji na zakonima verovatnoče a ne samo na osnovi nagađanja. Jer sve kvote predstavljaju neku verovatnoču i sa time cenu na tržištu, koju kladioničar plati.

Gledanje utakmica, čitanje sportskih novosti, gledanje u tabele i brojke, nisu dovoljne, jer naš um nema mogučnost da bi isključio emocije i uzeo u obzir veliki broj podataka, koje bi na kraju pretvorio u verovatnoče i kvote.

Matematički modeli u klađenju

Tu dođemo do matematičkih modela za klađenje, koje mnogi profesionalci upotrebljavaju kao glavnu strategiju pre nego ulože novac na određenu utakmicu.

Matematički modeli sportskog klađenja su metode (možemo ih nazvati i sistemi) sa kojima možemo procijeniti vjerojatnosti i izglede mogućih ishoda u određenoj utakmici prije nego što se kladimo. Daju vam priliku da izračunate verovatnoče ishoda točnije od tržišta kladionica/kladionica, što je ključni dio uspjeha u klađenju.

Ovaj način klađenja temelji se na analitici i pomaže vam da pronađete value betove koji nisu moguči sa slepim nagađanjem i koje većina drugih kladitelja ne bi pronašla.

Kako početi sa modelima sportskog klađenja

Klađenje se puno promenilo sa tehnologijom i internetom. Sve više i više kladioničara, čak i onih, koji to rade rekreativno, razumeju važnost analize i statistike. Kladionice su usavršile algoritme i na duge staze je nemoguće (ako oduzmemo sreću) pobediti kladionicu samo sa gledanjem utakmica i slepim pogađanjem, ko če da pobedi utakmicu. Ni najbolja intuicija ne može pobediti algoritme na dugi rok. Jer ako bi to bilo tako, onda bi kladionice postavljale kvote na osnovu intuicije par ljudi, ali znamo da to nije tako. Sve se svodi na statistiku i verovatnoče.

Stvaranje takvog modela za sportsko klađenje, koji se temelji na algoritmima i probabilističkim metodama obično je težak zadatak za većinu sportskih kladioničara.

Ali pogledajmo korake, koji će vam pomoći u stvaranju vašeg prvog kladioničarskog modela

 1. Iztražite tržište - dakle lige i sportove, na koje se možete kladiti. Nađite sve moguče podatke i statistiku, koju možte upotrebiti. Zapamtite da ne birate sport za gledanje, već tržište u koje ćete ulagati.
 2. Navedite problem, koji želite rešiti. Recimo, da želite izračunati verovatnoču svih mogučih ishoda (1-x-2) u utakmicama Lige Šampiona.
 3. Odaberite program sa kojim možete izgraditi model i obrađivati podatke. Na temelju vašeg znanja i vremena, možete birati između vrlo jednostavnih, kao što je excel ili google sheets ili možda komplikovanijih kao što je recimo python. Neki imaju veče mogučnostu, brži su, ali su komplikovani. Neki su jednostaviji ali če biti limitirani lii sporiji kod analiza. Ali bitno je razumeti, da je takav program jako važan, sa svakim od njih možete doći do željenih rezultata, jer jednostavno analize na papiru sa hemijskom nisu konkurečne sa analizama na tržištu.
 4. Prikupljanje podataka. U toj fazi bitno je istraživanje podataka i organiziranje podataka. Na interentu postoji veliki broj stranica, koje omogučavaju besplatnu statisku o skoro svakom sportu. I to su informacije, koje večina kladioničara ni ne pogleda.
 5. Analiza tih podataka i filtriranje bitne statistike. Recimo ako pogledamo fudbal, korelacija između udaraca na gol i stvarnim golovima puno je veča, nego recimo korelacija žutih kartona i golova. U tabelama (Google Sheets) postoji vrlo jednostavna funkcija “=correl” koja može na jednostavan način dati prvu sliku o tome.
 6. Odaberite statističku metodu. Naravno, ako imamo informacije, to još nije dovoljno, jer ako je neko na tabeli prvi i neko poslednji, mi znamo, da bi morao biti prvi favorit, a onaj poslednji autsajder. Ali kvote su ionako več dobro nastavljene. Pitanje je kako upotrebiti te brojke, da na kraju dobijem verovatnoče. Tu ima više raznih statističkih metoda, kao što su linearna regresija, logistička regresija, pa do raznih distribucija, recimo vrlo jednostavna poissonova distribucija, koja može opisati golove u fudbalu.
 7. Matematički model sportskog klađenja je napravljen, kad se sve to upotrebimo i na kraju kad ukucamo određene situacije (recimo utakmica Real - Juventus), dobijamo verovatnoče, hendikepe, zbroj poena,itd… pa samim tim i kvote.
 8. Testiranje modela dolazi sledeče, jer želimo videti kako je dobar taj model u realistčkim situacijama i protiv marketa sa realnim kvotama. Stvaranje profitabilnog modela zahtijevat će vrijeme i trud. Ali dobro definiran i valjan model klađenja može pronaći profitabilne opklade, koje ostali kladioničari neče videti.

 

Zaključak

Klađenje postaje sve više i više strogo matematički biznis. Svake godine se usavršava tehnika postavljanja kvota, a sve više i više jako inteligentnih kladioničara, koji upotrebljavaju sofisticirane algoritme, pogoršava situaciju za običnog kladioničara.

Ali nije sve tako tamno. Klađenje je relativno takmičenje protiv ostalih kladioničara, ne samo protiv kladionica. Ako želimo pobeđivati, moramo nekako uči u krug tih 3-5% najboljih i samim tim, kad počnemo analizirati utakmice sa statistikom, več smo napravili prvi korak. Realno večina kladioničara još uvek igra rekreativno i zabavu. Ti ljudi predstavljaju večinu, pa svaki dodatni trud oko analiza i investiranje vremena u samo razumevanje klađenja, baca nas više i više.

Neke od statističkih metoda jako su jednostavne, a excel ili google spreadsheets su programi, koje svako može naučiti. Čak i vrlo jednostavni modeli sa kombinacijom tradicionalne analize utakmica, mogu doneti mnogo bolje rezultate, nego ako se samo kladimo na osnovu pogađanja “iz glave”.

Nijedan matematički model za klađenje nije potpuno u pravu, ali su mnogi od njih jako korisni i prave veliku razliku između onih koji ih upotrebljavaju i onih koji za zabavu.

Bet Arena

Tabele T1x2

SA ANALIZAMA kompletna tabela »
Balkan-King (2)(33/67)83.88 150€
Pegia (1)(16/22)73.12 50€
Basketballtips (0)(33/54)59.57 30€
SIA (12)(20/34)54.96 10€
BEZ ANALIZA kompletna tabela bez analiza »
Oldboy (0)(25/30)119.80 30€
vozdovac79 (1)(22/40)76.96 15€
Ivke top (1)(29/42)75.92 10€
Nowitzki_93 (3)(36/54)74.96 5€
mathematical prediction

Za webmastere

Obogatite sadržaj Vašeg bloga/sajta i postavite bilo koji naš widget kod vas, a potom nam se javite za saradnju kako biste i Vi postavljali linkove od Vaše stranice u našim analizama. Saznajte više

Arhiva tipova i analiza

Najlepsie Slovenske online casino www.online-casinosk.com

Istražite najbolje bonus ponude u kazino Srbija online i igrajte za pravi novac na top listi najbolji online kazino

Popis najbolji casino online Hrvatska s atraktivnim bonus ponudama za nove igrače

Budimo u kontaktu

Kontaktirajte nas

[email protected]