You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
PROČITAJTE OBAVEZNO

Pravilnik Balkan lige

Dobrodošli na prvu i jedinstvenu kladioničarsku ligu na Balkanu! Pridružite se stotinama igrača i klubova, igra ima veliku tradiciju, još od 2011. godine! U nastavku teksta će biti opisana pravila takmičenja. Pravilnik se odnosi na sve lige.

Svaka ekipa broji 4 različita člana (nije dozvoljeno da jedan isti član sa više nick-ova igra, pratiće se IP adresa).

Igra se samo jedan krug, svako sa svakim (ukoliko nije drugačije naznačeno), kako bi se sezona završila u roku od oko mesec dana. Uglavnom će se igrati četiri puta nedeljno (utorak, sreda, subota i nedelja), ali je sve usklađeno sa fudbalskom ponudom mečeva za taj dan. Moguće je i neko vanredno kolo koje će biti najavljeno unapred. Gledano je da liga ne uzima puno vremena i ne bude velika obaveza igračima. Stoga će biti ranije poslati mečevi za nova kola i član će moći da tipuje do početka kola (početak kola je vreme prve od 4 ponuđene utakmice), što je svega nekoliko sekundi posla!

Za jedno kolo jedan igrač pogađa jedan meč koji je dobio i to samo konačne ishode ili prelaze. Ukoliko pogodi konačan ishod (1, X ili 2) računa se kao da je postigao jedan gol za svoju ekipu, ukoliko pogodi prelaz računa se kao 2 gola. Svaki igrač će biti obavešten privatnom porukom u inbox gde će mu doći poruka da je dobio novi par za novo kolo i link na koji da ode da bi izabrao tip i prijavio ga. Kada kolo počne (početak prve utakmice) biće moguće videti šta je i ko tipovao, neće se moći videti pre početka kola kako ne bi dolazilo do prepisivanja i sl. Do početka kola je moguće promeniti sopstveni tip neograničen broj puta.

Na kraju odigranog kola se gleda koliko od 4 člana ekipe je pogodilo tipova i to je broj koliko je ekipa "postigla golova". Gleda se isto tako i za protivnika i to je "konačan rezultat" tog meča. Za pobedu, kao i u pravom fudbalu, se dobija 3 boda, za nerešenu bod a za poraz 0.

Kapiten će moći da "interveniše" i ostavi tip za nekog svog člana ako proceni da njegov saigrač neće stići tipovati. Kako ne bi došlo do toga da jedan igrač igra umesto celog tima čitave sezone, pratiće se kada je kapiten tipovao za svog igrača i takav događaj će se označiti kao žuti karton. Kapiten može tipovati najviše 5 puta u toku sezone za jednog igrača, već šesti put se neće računati i tom igraču će se pisati crveni karton, koji dovodi do toga da se i ekipi oduzima bod. Svaki naredni žuti karton će dovesti do crvenog i tako dok se ne dođe do tri crvena kartona i diskvalifikacije tog člana. Žuti karton se neće dobiti ako se igrač u zvaničnoj grupi najavi da će odsustvovati pre poslatih mečeva iz privatnih razloga (ako se npr. u nedelju uveče šalju parovi za utorak i sredu, igrač koji proceni da će odsustvovati mora prijaviti odsustvo u zvaničnoj grupi Balkan lige do nedelje veče i da najavi da li će možda biti odsutan i za neka naredna kola).

Ako 2 tima imaju isto bodova, prvo se gleda KO JE POSTIGAO VIŠE GOLOVA, PA GOL RAZLIKA, PA MEĐUSOBNI DUEL. Ako je i to identično, onda će ŽREB odrediti prednost na tabeli.
U slučaju da 3 ili više timova imaju isto bodova, prvo se gleda BROJ POSTIGNUTIH GOLOVA, zatim GOL RAZLIKA, a ako je i to identično onda se pravi mini tabela tih klubova i njihovih međusobnih susreta (prvo se gledaju bodovi, postignuti golovi i gol razlika). U slučaju da dođemo do situacije da su dva tima identična po svim tim parametrima, ŽREB će odrediti prednost.

Ispadanje iz lige, ulazak u viši rang i borba za baraž mesta zavise od broja klubova u ligama i ta mesta će jasno biti označena bojama u tabeli.

Svako ko bude imao 3 ili više crvenih kartona (usled netipovanja) će biti diskvalifikovan iz igre za tu sezonu (može da ima najviše 2 crvena kartona), te molimo da svi obrate pažnju na ovo i da kontaktiraju kapitene ako ne mogu da igraju kako bi oni odigrali umesto njih (pazeći i na pravilo dobijanja crvenog kartona usled 6 žutih kartona). Ekipa ostatak sezone MOŽE NAĆI ZAMENU ZA TOG IGRAČA! Za svaki crveni karton oduzimaće se jedan bod ekipi! (Primer - ako u jednom kolu dva člana ekipe ne tipuju, oduzimaju se 2 boda toj ekipi).

Ako imamo dva ili više igrača na kraju sezonu sa istim brojem pogodaka, prednost "zlatne kopačke" lige će imati onaj igrač koji ima manji broj žutih i crvenih kartona, a ako je i to isto onda će obojica igrača dobiti nagradu za najboljeg strelca.

U slučaju prekida meča u bilo kom trenutku ili odlaganja i ako se ne nastavi meč (ili ponovi) u roku od 24h nakon prekida, svaka opklada se poništava vezana za taj meč. U slučaju prekida 2 ili više mečeva u bilo kom trenutku (i ako se ne nastavi meč u roku od 24h od vremena prekida), CELO KOLO SE PONIŠTAVA i kompletno kolo biće odigrano u prvom slobodnom terminu (obaveštenje biće okačeno u grupi).

Transferi: Kapitena uvek možete zameniti u ekipi preko stranice MOJ TIM u vrhu sajta. Ukoliko vam je potreban novi igrač, postojećeg samo kapiten ekipe može zameniti sa bilo kim sa liste dostupnih tzv. FREE AGENTS, tj. tipstera koji su se prijavili da žele da ih neko izabere u ekipu. Pre biranja igrača, najbolje je da kontaktirate privatnom porukom tog člana i dogovorite se, objasnite mu pravila ako treba, da je potrebno biti aktivan i sl.

Vrednovanje igrača. Pored statistika golova i kartona, imamo polje vrednost igrača. Beleži se svaki gol igrača, ali i kada ne postigne gol ili dobije karton. I to će se nasleđivati iz sezone u sezonu i biti prikazano na posebnoj tabeli "najskupljih igrača". Sistem bodovanja je određen na sledeći način:

I liga

Postignut gol: +1.000.000 €
Bez gola: -400.000 €
Žuti karton: -500.000 €
Crveni karton: -3.000.000 €

II liga

Postignut gol: +750.000 €
Bez gola: -300.000 €
Žuti karton: -350.000 €
Crveni karton: -2.500.000 €

III liga

Postignut gol: +500.000 €
Bez gola: -200.000 €
Žuti karton: -250.000 €
Crveni karton: -2.000.000 €

ELITE LEAGUE CUP

Postignut gol: +1.000.000 €
Bez gola: 0
Žuti karton: 0
Crveni karton: -1.000.000 €

INTERTOTO LEAGUE

Postignut gol: +750.000 €
Bez gola: 0
Žuti karton: 0
Crveni karton: -750.000 €

Kreiranje novog tima. Ukoliko želite da budete deo ovog sjajnog takmičenja, sve što je potrebno jeste da u GRUPI Balkan lige ostavite naziv tima (mora biti sa prostora Ex Yu i da klub postoji, a da nije već zauzet), kao i korisnička imena članova ekipa, četiri članaod koga se izabere jedan kapiten. Nakon završetka aktuelne sezone biće otvorena tema u grupi sa naznakom "Prijava i izmena ekipa za novu sezonu", tu napišite vašu prijavu i ekipa će biti u novoj sezoni, počeće iz najnižeg ranga.

ELITE LEAGUE CUP & INTERTOTO CUP

Radi dodatne zanimljivosti čitave igre, uvedena su i dva takmičenja koja će se igrati uporedo sa regularnom sezonom. To je poput Lige šampiona i Lige Evrope, dva različita stepena takmičenja sa prvo grupnom fazom, a potom i nokaut fazom, kod nas se nazivaju Elite League Cup i Intertoto Cup (u čast nekadašnjem evro-takmičenju koje ćemo oživeti na ovaj način).

Oba takmičenja se igraju u grupi dvokružno (6 kola), a prva dva nastavljaju takmičenje u nokaut fazi. Prvoplasirane ekipe će se naći u žrebu nasuprot drugoplasiranih, igraju se dva meča sa pravilom gola u gostima (kao sadašnji Baraž ili Kup takmičenje). U finalu se igra samo jedna utakmica.

U grupi se prvo gledaju osvojeni bodovi, potom veći broj postignutih golova, zatim gol razlika, međusobni duel, ako je sve isto onda će se žrebom dobiti ko ide dalje.

Elite League Cup

Sastoji se od 16 timova podeljenih u 4 grupe od po četiri tima. Ideja je da se učešćem u ovom rangu takmičenja nađu klubovi iz sve četiri lige koji su imali sjajnu sezonu i našli se u samom vrhu. Kriterijum za učešće jeste plasman iz završene sezone, gde će se prve četiri ekipe iz sve četiri lige naći u krugu učesnika, ALI SA ODREĐENIM IZUZECIMA. Postoje 3 rezervisana mesta koja će se dodeliti mimo plasmana u tekućoj regularnoj sezoni Balkan lige. Tako imamo da će:

1. Pobednik Elite League Cup-a bez obzira na plasman u Balkan ligi imati pravo nastupa u novoj sezoni Elite League Cupa kako bi branio trofej.

2. Pobednik završenog Kupa će imati obezbeđeno mesto u novoj sezoni Elite League Cup

3. Pobednik Intertoto Cupa će obezbediti učešće u narednom Elite League Cup-a (kao što pobednik Lige Evrope ima obezbeđenu Ligu šampiona).

Ovim dolazimo da su već 3 mesta mimo Balkan lige već rezervisana za narednu sezonu League Cupa. Ono što je bitno jeste liga iz koje dolazi, što će dovesti i do pomeranja mesta koje ta liga daje za Elite League Cup. Primera radi, ukoliko je osvajač League Cup-a tim iz Druge lige, osvajač Kupa takođe iz Druge lige, a osvajajč Intertoto Kupa iz Prve lige, broj timova za naredni Elite League Cup će izgledati ovako: Prva 3 iz Prve lige (jedno mesto već uzeo tim kao pobednik Intertoto Kupa), iz Druge lige dolaze prva dva (druga dva mesta iz lige su otišla na pobednika Kupa i Elite League Cupa), dok će preostale dve lige dati normalno po 4 tima. Ako klub koji npr. osvoji Elite League Cup i potom Balkan ligu završi na npr. mestu koje obezbeđuje novo učešće, on onda ne zauzima nekome mesto iz svoje lige, tj. neka liga ne može dati 5 učesnika već maksimalno 4.

Intertoto Cup

Isti princip kao i Elite League Cup, sa tom razlikom što će se u njemu uvek naći po 4 kluba iz sve četiri lige, počevši redom od onog prvog koji je ispod kluba koji je ostvario plasman u Elite League Cup. U principu, to su mesta od 5. do 8. na kraju sezone u sve četiri lige, sa izuzetkom ako npr. neka liga daje prva 3 u League Cup, onda u Intertoto idu četiri kluba ispod njih (od 4. -8. mesta)

Oba ova takmičenja će pružiti mogućnost da igrači samo povećaju svoju vrednost, neće je moći smanjiti usled promašaja, kartona i sl. pa će se za postignut gol u Elite League Cupu dobijati +1.000.000 €, dok u Interottoo Kupu svaki gol je vrednovan sa +500.000 €.

 

Zlatno pravilo - FAIR PLAY! Nije moguće namerno puštanje ekipa, da se ne tipuje i sl., da se nekome olakša put do 3 boda. Takve situacije će dovesti do diskvalifikacije ekipe iz te sezone (ispadanja u nižu ligu i oduzimanjem svih bodova).

Želimo svima fer i poštenu borbu, neka najbolji tim pobedi.

Za sve nejasnoće, predloge i savete pitati u GRUPI LIGE

Poslednja izmena: 21.05.2017.