Pravilnik

Više o igri "Bet Arena"

Zamišljena na osnovu izuzetno popularne igre "Balkan liga" koja se razvila i postoji na našem sajtu još od 2011. godine. Gledano je da se igra ubrza, za razliku od Balkan lige gde jedna sezona zna da traje skoro 2 meseca. Tako ćemo ovde imati praktično svake 2 nedelje novu borbu za titulu. U odnosu na Balkan ligu, ovde sami vodite reč, jer u poslednje vreme klubovi u Balkan ligi teško okupe 4 redovna igrača. Naravno, Balkan liga ostaje u svom formatu kakva je bila i do sada, ova igra će se uporedo odvijati.

Obzirom da je želja da igru ubrzamo, a kada je reč o nokaut fazi i ispadanju, pobednici duela će obično odmah sutradan imati već novo kolo, što zahteva da oni koji napreduju će imati svakodnevne obaveze da tipuju (proces koji traje manje od minuta), stoga budite spremni i očekujte utakmice svakodnevno ako napredujete iz runde u rundu (termin meča zavisi od tekuće ponude, moguće da će mečevi biti i u ranijem terminu, ali svakako će se parovi poslati u toku noći). Oni koji ispadnu će novu šansu čekati u novoj sezoni, koja će biti u roku od oko 10ak dana. Za grupnu fazu će se slati nekoliko dana unapred, pa ćete tako moći u istom trenutku da tipujete za nekoliko kola unutar grupe unapred (ukoliko je poslato).

Učešćem u Bet Areni prihvatate sledeća pravila igre.

Pravila igre

Učešće u Bet Areni je moguće samo sa jednim nalogom. U slučaju da primetimo da se koristi više naloga, svi ti nalozi će biti diskvalifikovani iz svih igara na sajtu!

FORMAT TAKMIČENJA

Kvalifikacije

Ukoliko broj prijavljenih takmičara nije onaj koji bi obezbedio pravilno formiranje grupa po 6 timova, prvo će se igrati kvalifikacije kako bi se u međusobnom duelu sastalo onoliko igrača koliko je potrebno da bi se napravio pravilan kostur za grupe. Potreban broj prijavljenih takmičara da se ne bi igrale kvalifiackije je jedan od sledećih: 48,96,192,384,768,1536... Pobednici kvalifikacija ulaze u grupe. Administracija zadržava pravo da neaktivne članove (oni koji nisu tipovali) u kvalifikacijama zameni onima koji su bili aktivni, a izgubili (onima koji su tipovali protiv drugih članova a nisu prošli dalje).

Grupe

Nakon što je prošao dalje broj takmičara koji odgovara za pravilan žreb, formiraju se grupe sa po 6 članova u svakoj, a na osnovu prethodno određenih šešira. Postoji 6 šešira gde se iz svakog nasumično bira po jedan takmičar i smešta u grupu, a redosled u šeširima je određen na osnovu ukupnog broja poena sa All time tabele. Unutar grupe igra svako sa svakim samo jedan susret, tj. 5 kola se igra. Dalje nastavljaju prva 3 igrača iz svake grupe, gde prvi preskače narednu nokaut rundu, a drugoplasirani i trećeplasirani igraju međusobno u borbi za plasman dalje. Redosled za odreživanje prednosti je sledeći: poeni, postignuti golovi, primljeni golovi u grupi, ukupan broj bodova na večnoj listi člana, pa ako je i to sve identično onda se gleda ko se prvi prijavio za tekuću sezonu!

Svako ko ne odigra 3 meča grupne faze, neće moći da tipuje ostatak grupne faze.

2vs3

Nakon grupne faze, drugoplasirani i trećeplasirani igrači nasumično ukrštaju jedni protiv drugih, dok prvoplasirani tipster iz grupe ide direktno dalje u narednu nokaut rundu.

Nokaut faza nakon 2vs3

Cilj igre slaviti u finalnom meču čime osvajate sezonu. U nokaut fazi nakon što žreb spoji dva igrača (nakon grupne faze ovde su prvoplasirani i pobednici nokaut runde 2vs3), a igra se samo jedan meč, svako tipuje za sebe ono što je ponuđeno za tu rundu. Oba igrača tipuju iste tipove (ukupno 5 tipova poput konačnog ishoda, broj golova, broja kartona, broja kornera, razni specijali i sl.). Onaj ko bude imao više pogodaka biće pobednik i ide u sledeću rundu, onaj ko je izgubio završava učešće za tu sezonu i može se prijaviti za učešće u novoj kada budu otvorene prijave, što će se jasno videti na naslovnoj stranici Bet Arene.

Svaki pogodak će se vrednovati kao jedan gol, osim u slučaju kada je naznačeno crvenim bedžom da određeni tip vredi 2 gola, te će se tako i sabirati čime će se dobiti konačan rezultat. U slučaju nerešenog ishoda, svako će pre početka runde imati priliku i da označi jedno BONUS pitanje: Minut prvog gola, koji će odlučivati pobednika SAMO AKO je izjednačeno nakon tipovanja glavnih tipova. Onaj igrač koji bude bio bliži prognoziranom vremenu postizanja prvog gola na meču je pobednik i ide dalje. Važno je napomenuti da ukoliko se meč završi bez pogodaka, bliži je onaj koji ima manju prognoziranu vrednost prvog gola (primer: ako nije bilo golova na meču, a igrač1 prognozirao minut prvog gola 19. min, a igrač2 prognozirao 14. min, pobednik duela je igrač2 jer je prognozirao manju vrednost tj. bližu 0). U slučaju da je igrač1 prognozirao 17. min, a igrač2 prognozirao 19. min, a gol pao u 18. minutu, pobednika određuje broj ukupnih bodova igrača. Dakle, prednost u ovom slučaju će imati onaj igrač koji ima više bodova na All time tabeli. Ukoliko je i to identično, onda će prednost imati onaj igrač koji se ranije prokavio za tekuću sezonu. Kako bismo izbegli da oba igrača stave isti minut prvog gola, ako onaj drugi igrač postavi isti minut kao igrač koji je prvi postavio, onda će taj drugi igrač dobiti odgovarajuću poruku da promeni svoj izbor prvog gola. Ako u slučaju nerešenog skora, jedan igrač nije prijavio minut prvog gola, a drugi jeste, automatski znači da dalje ide ovaj koji je prijavio minut prvog gola. Ako u slučaju nerešenog rezultata oba igrača nisu prijavila minut prvog gola, u tom slučaju, opet se gleda ko ima više bodova na All time tabeli, a ako je i to isto onda se gleda ko se prvi prijavio za tekuću sezonu.

Regularnost kola, poništvanje i ponavljanje

Da bi se tip priznao navedeni meč, mora da se odigra do kraja. Izuzetak su igre koje će se važiti ako su došle do momenta prekida (ako je pitanje bilo da li će biti više od 2.5 gola, a prekid meča bio pri rezultatu 2:1, ovaj tip će se računati kao da je došlo preko 2.5 gola. Slično važi i za kornere i sve igre koje je moguće proglasiti važećim do trenutka prekida, dok je nemoguće konačan ishod proglasiti važećim ako se meč nije završio).

Da bi se runda priznala, mora se imati najmanje 4 važeća tipa (može samo jedan biti nevažeći/poništen), ukoliko su, dakle, 2 tipa odložena ili poništena iz bilo kog razloga (prekid meča, greška prilikom slanja), cela runda se poništava i šalju se novi tipovi za novi dan, sa novim parovanjem tipstera. Tip se poništava ako dođe do promene termina, tj. ako je početak meča raniji od onoga kako je poslat i koji je rok za tipovanje. Ako se poništi poslednja utakmica koja odlučuje minut prvog gola, onda se posle toga gleda prvi sledeći meč iznad njega za minut prvog gola.

Tipovi

Zvanični rezultati su oni koji su prikazani na zvaničnom sajtu lige čiji je meč u pitanju. Pravila za posebne igre:

Fudbal: računa se ishod regularnog dela utakmice, bez produžetaka i penala, osim ako nije drugačije navedeno u pitanju.
Košarka: Za košarkaške igre konačan ishod i broj koševa (na meču ili igrača) računa se i eventualni produžetak.
Žuti kartoni: broje se samo igračima na terenu (ne igračima na klupi, treneru i sl.). Ako igrač sa klupe dobije žuti karton i potom uđe u meč, to se računa kao žuti karton. Drugi žuti karton ili direktan crveni se ne računa u broj žutih kartona.
Minut prvog kartona: prvi žuti ili crveni karton na meču se računa samo igračima na terenu (ne igračima na klupi, treneru i sl.).
Šutevi na gol: Računaju se samo udarci na gol, blokirani šutevi se ne računaju i šutevi van okvira gola.
Igre na igrače: Navedeni igrač mora nastupiti kako bi se tip priznao. U suprotnom, ako igrač ne odigra meč, taj tip se poništava.
Glavni sudija će ići da gleda VAR: DA ako je glavni sudija išao do TV-a da gleda situaciju za VAR (penal, crveni karton). Ne računa se ako mu je javljeno iz VAR sobe da li je penal, ofsajd i sl.

Tabele

Svaka utakmica će se beležiti i u glavnoj tabeli, gde je želja da imamo i jednu All Time Statistiku što će biti značajno kada budemo govorili o nekome ko je najuspešniji u igri, a ujedno ima i ulogu prilikom rangiranja igrača sa istim brojem bodova, istim minutom prvog gola i sl. Svaka pobeda u kvalifikacijama će se vrednovati sa tri boda, nerešeno 1, a poraz bez boda. Ukoliko se meč završi nerešeno, neće se u tabeli računati rezultat ostvaren usled pogotka na Bonus igri Minut prvog gola. Minut prvog gola služi jedino i isključivo samo da odredi člana koji ide dalje nakon što se duel završi nerešeno. Takođe, biće računati i sabirani svi plasmani, kao i ono najvrednije, broj pobedničkih sezona. Vodiće se i statistika H2H međusobnih duela.

Diskvalifikacija za tekuću sezonu

Ukoliko tipster ne tipuje u kvalifikacijama svoj susret, a prođe dalje (slučaj kada i protivnik ne tipuje), automatski će biti diskvalifikovan za tu sezonu i neće ući u grupe, na njegovo mesto će doći neko od poraženih tipstera iz kvalifikacija koji su tipovali svoj meč.


Diskvalifikacija za sledeću sezonu

Da bismo igru učinili pravednijom i regularnijom, igračima koji se prijave za sezonu, a ne budu aktivni u kvalifikacijama i grupnoj fazi, biće onemogućeno učešće u narednoj sezoni. Pod ovim spada:
- ako igrač ne odigra najmanje 2 kola u okviru grupne faze. Dakle, može da propusti najviše po jedno kolo u grupnoj fazi kako ne bi bio diskvalifikovan za narednu sezonu.
- ukoliko igrač ne odigra poslednje kolo grupne faze (obično se desi iz razloga kada nema više teoretskih šansi da ide dalje pa odustane, što samim tim olakšava drugom igraču da dođe do bodova i znatno utiče na igrače koji se bore za prolaz dalje).
- ukoliko igrač ne tipuje svoj kvalifikacioni susret biće diskvalifikovan za narednu sezonu.

Za eliminacione runde ("round of") se neće gledati neaktivnosti, jer igrač ako ne tipuje na tim susretima šteti samo sebi jer u tom slučaju ispada iz tekuće sezone. Važno je i napomenuti da administracija sajta ima pravo da nekom učesniku poništi diskvalifikaciju i to će se raditi ako je potreban određen broj igrača da bi se napravio pravilan kostur prilikom žrebanja i kvalifikacija. Prednost u takvim situacijama će imati oni sa najviše poena, brojem titula, procena da li je došlo do opravdanog izostanka, uticanje na regularnost zbog ostalih članova u grupi i sl. parametrima.

Poklon za najboljeg

Učešće u igri je besplatno. Pobednik sezone će osvojiti 300 EUR, a poraženi u finalu 100 EUR u vidu Freebet-a na MaxBet nalogu koji morate imati prijavljen na naslovnoj stranici Bet Arene u formatu "ID naloga, email" (npr: 164887, [email protected]). Nalog mora biti verifikovan u MaxBet-u (odrađen poslednji korak verifikacije ličnih podataka). Isplata Freebeta je u prvoj nedelji narednog meseca, ili u istom mesecu ako je finale odigrano u prvih par dana tog meseca. Uslovi korišćenja Freebeta podležu pravilima MaxBet kladionice, trenutno je Freebet takav da nemate uslov minimalnih kvota i broja parova na tiketu, ali se ulog Freebeta odbija od dobitka na tiketu koji ostvarite. Primer, uložite 1000 dinara freebeta na tiket sa kvotom 7.20, od tiketa čiji je dobitak 7200 dinara se oduzima Freebet ulog od 1000 din i na vaš stvarni račun će leći 6200 dinara koje možete podići.