Pravilnik

Više o igri "Bet Arena"

Novo iz naše kuhinje, još jedna originalna igra u izdanju t1x2.net! Trudimo se da napredujemo konstantno, a Bet Arena je samo jedan u nizu novih koraka koje ćemo preduzeti da sajt učinimo još boljim i da opravdamo mesto broj 1 kada su u pitanju sajtovi ovakvog tipa na ovim prostorima. Zamišljena na osnovu izuzetno popularne igre "Balkan liga" koja se razvila i postoji na našem sajtu još od 2011. godine. Gledano je da se igra ubrza, za razliku od Balkan lige gde jedna sezona zna da traje skoro 2 meseca. Tako ćemo ovde imati praktično svake nedelje novu borbu za titulu. U odnosu na Balkan ligu, ovde sami vodite reč, jer u poslednje vreme klubovi u Balkan ligi teško okupe 4 redovna igrača. Naravno, Balkan liga ostaje u svom formatu kakva je bila i do sada, ova igra će se uporedo odvijati.

Obzirom da je želja da igru ubrzamo, a radi se o nokaut fazi i ispadanju, pobednici duela će obično odmah sutradan imati već novo kolo, što zahteva da oni koji napreduju će imati svakodnevne obaveze da tipuju (proces koji traje manje od minuta), stoga budite spremni i očekujte utakmice svakodnevno ako napredujete iz runde u rundu (termin meča zavisi od tekuće ponude, moguće da će mečevi biti i u ranijem terminu, ali svakako će se parovi poslati u toku noći). Oni koji ispadnu će novu šansu čekati u novoj sezoni, koja će biti u roku od oko nedelju dana.

Učešćem u Bet Areni prihvatate sledeća pravila igre.

Pravila igre

Učešće u Bet Areni je moguće samo sa jednim nalogom. U slučaju da primetimo da se koristi više naloga, svi ti nalozi će biti diskvalifikovani iz svih igara na sajtu!

Cilj igre je pobediti sve protivnike koje vam žreb dodeli i slaviti u finalnom meču čime osvajate sezonu. Nakon što žreb spoji dva igrača, a igra se samo jedan meč, svako tipuje za sebe ono što je ponuđeno za tu rundu. Oba igrača tipuju iste tipove (ukupno 5 tipova poput konačnog ishoda, broj golova, broja kartona, broja kornera, razni specijali i sl.). Onaj ko bude imao više pogodaka biće pobednik i ide u sledeću rundu, onaj ko je izgubio završava učešće za tu sezonu i može se prijaviti za učešće u novoj kada budu otvorene prijave, što će se jasno videti na naslovnoj stranici Bet Arene.

Svaki pogodak će se vrednovati kao jedan gol, osim u slučaju kada je naznačeno crvenim bedžom da određeni tip vredi 2 gola, te će se tako i sabirati čime će se dobiti konačan rezultat. U slučaju nerešenog ishoda, svako će pre početka runde imati priliku i da označi jedno BONUS pitanje: Minut prvog gola, koji će odlučivati pobednika SAMO AKO je izjednačeno nakon tipovanja glavnih tipova. Onaj igrač koji bude bio bliži prognoziranom vremenu postizanja prvog gola na meču je pobednik i ide dalje. Važno je napomenuti da ukoliko se meč završi bez pogodaka, bliži je onaj koji ima manju prognoziranu vrednost prvog gola (primer: ako nije bilo golova na meču, a igrač1 prognozirao minut prvog gola 19. min, a igrač2 prognozirao 14. min, pobednik duela je igrač2 jer je prognozirao manju vrednost tj. bližu 0). U slučaju da je igrač1 prognozirao 17. min, a igrač2 prognozirao 19. min, a gol pao u 18. minutu, pobednika određuje tzv. pravilo parnih sezona. Naime, ukoliko je u pitanju parna sezona sa rednim brojem 2, 4 itd. onda prednost ima igrač koji je imao veći minut (u našem slučaju igrač2), dok je u slučaju neparne sezone 1, 3, 5 itd... u prednosti igrač sa manjim prognoziranim minutom. Nećete biti u mogućnosti prijaviti se za novu sezonu, ukoliko tekuću niste tipovali u prva dva kola, računajući kvalifikacije i prvo naredno Round of X kolo! Na ovaj način želimo da smanjimo broj učesnika koji se samo prijave, a ne tipuju, tj. neaktivnost u igri. Kako bismo izbegli da oba igrača stave isti minut prvog gola, ako onaj drugi igrač postavi isti minut kao igrač koji je prvi postavio, onda će taj drugi igrač dobiti odgovarajuću poruku da promeni svoj izbor prvog gola. Ako u slučaju nerešenog skora, jedan igrač nije prijavio minut prvog gola, a drugi jeste, automatski znači da dalje ide ovaj koji je prijavio minut prvog gola. Ako u slučaju nerešenog rezultata oba igrača nisu prijavila minut prvog gola, u tom slučaju, ako je parna sezona, prednost će imati igrač broj 1, u slučaju neparne sezone dalje će ići igrač broj 2.

Sistem rundi i žrebanja

Čitava koncepcija igre zasnovana je na nokaut fazi, gde se igra jedan meč tzv. eliminacioni. Nema vremena za popravni, tek u narednoj sezoni. Stoga, žreb i broj rundi uveliko zavisi od broja prijavljenih igrača, obzirom da se gleda da se uđe u finiš sa brojem koji može da napravi tzv. pravilan kostur žreba (to su brojevi timova od 8, 16, 32, 64, 128 itd.), sistem će, ukoliko ima različit broj prijavljenih od ovih, sam kreirati kvalifikacije u kojima će se naći onoliko timova koliko sistem proceni da treba, kako bi se dobio najbliži broj koji će napraviti pravilan kostur žreba. Primera radi, ako je prijavljeno 18 članova da učestvuje (da je bilo 16 ne bi trebale kvalifikacije jer je broj idealan za pravilan kostur osmine finala), sistem će u slučaju 18 igrača da ukrsti 4 člana u kvalifikacijama u 2 duela, dok će preostalih 14 direktno biti u osmini finala. Njima će se pridružiti i ova dva pobednika iz kvalifikacija, čime dobijamo željeni broj od 16 timova, idealan za pravilan kostur žreba. Žrebanje za kvalifikacije je takvo da će sistem automatski da članove, prvenstveno nove sa 0 poena, pa onda one koji su se poslednji prijavili, da njih ubaci u kvalifikacije pre članova koji su redovni i sa određenim brojem poena. Ovim želimo da onaj ko je aktivan ne mora da igra kvalifikacije, već da one budu filter za nove članove obzirom da ne očekujemo baš da onaj ko se prijavi odmah bude na startu i aktivan. Svako žrebanje nakon kvalifikacija je potpuno random i bez pravila, skripta nasumično sama uparuje prijavljene članove, a kasnije i pobednike rundi.

Regularnost kola, poništvanje i ponavljanje

Da bi se tip priznao navedeni meč, mora da se odigra do kraja. Izuzetak su igre koje će se važiti ako su došle do momenta prekida (ako je pitanje bilo da li će biti više od 2.5 gola, a prekid meča bio pri rezultatu 2:1, ovaj tip će se računati kao da je došlo preko 2.5 gola. Slično važi i za kornere i sve igre koje je moguće proglasiti važećim do trenutka prekida, dok je nemoguće konačan ishod proglasiti važećim ako se meč nije završio).

Da bi se runda priznala, mora se imati najmanje 4 važeća tipa (može samo jedan biti nevažeći/poništen), ukoliko su, dakle, 2 tipa odložena ili poništena iz bilo kog razloga (prekid meča, greška prilikom slanja), cela runda se poništava i šalju se novi tipovi za novi dan, sa novim parovanjem tipstera. Tip se poništava ako dođe do promene termina, tj. ako je početak meča raniji od onoga kako je poslat i koji je rok za tipovanje. Ako se poništi poslednja utakmica koja odlučuje minut prvog gola, onda se posle toga gleda prvi sledeći meč iznad njega za minut prvog gola.

Tipovi

Zvanični rezultati su oni koji su prikazani na zvaničnom sajtu lige čiji je meč u pitanju. Pravila za posebne igre:

Fudbal: računa se ishod regularnog dela utakmice, bez produžetaka i penala, osim ako nije drugačije navedeno u pitanju.
Košarka: Za košarkaške igre konačan ishod i broj koševa (na meču ili igrača) računa se i eventualni produžetak.
Žuti kartoni: broje se samo igračima na terenu (ne igračima na klupi, treneru i sl.). Ako igrač sa klupe dobije žuti karton i potom uđe u meč, to se računa kao žuti karton. Drugi žuti karton ili direktan crveni se ne računa u broj žutih kartona.
Igre na igrače: Navedeni igrač mora nastupiti kako bi se tip priznao. U suprotnom, ako igrač ne odigra meč, taj tip se poništava.

Tabele

Svaka utakmica će se beležiti i u glavnoj tabeli, gde je želja da imamo i jednu All Time Statistiku što će biti značajno kada budemo govorili o nekome ko je najuspešniji u igri. Svaka pobeda u kvalifikacijama će se vrednovati sa tri boda, nerešeno 1, a poraz bez boda. Ukoliko se meč završi nerešeno, neće se u tabeli računati rezultat ostvaren usled pogotka na Bonus igri Minut prvog gola. Minut prvog gola služi jedino i isključivo samo da odredi člana koji ide dalje nakon što se duel završi nerešeno. Takođe, biće računati i sabirani svi plasmani, kao i ono najvrednije, broj pobedničkih sezona. Vodiće se i statistika H2H međusobnih duela.

Nagrade

Učešće u igri je besplatno. Trenutno će se nagrađivati pobednik sezone sa po 20€ u vidu MaxBet Freebet-a (ili ako je državljanin Hrvatske ili Slovenije gde nema MaxBet-a onda na Skrill ili Paypal). Cilj nam je da, ukoliko igra zaživi, nagrađujemo i još neke stvari poput najboljeg all time igrača, najboljeg u mesecu i sl.

Planovi za budućnost

Verujemo da će igra naići na veliki odziv, baš kao što je slučaj i sa Balkan ligom. Mnoge stvari će se rešavati u toku same igre, izuzetno nam je značajno da nam javite svaki bug, problem, kao i ideju koju bismo realizovali u skorije vreme. Ono što je nama u planovima jeste sledeće: notifikacije o početku sezone i vašeg meča, deo u kome biste mogli da organizujete prijateljski meč protiv bilo kog drugog člana i u bilo koje vreme, sa tipovima koje sami želite, eventualno uvođenje jednog tipa koji bi vredeo 2 gola i sl.