Pravilnik Balkan lige

Dobrodošli na prvu i jedinstvenu kladioničarsku ligu na Balkanu! Pridružite se stotinama igrača i klubova, igra ima veliku tradiciju, još od 2011. godine! U nastavku teksta će biti opisana pravila takmičenja. Pravilnik se odnosi na sve lige.

 1. Svaka ekipa broji 4 različita člana (nije dozvoljeno da jedan isti član sa više nick-ova igra, pratiće se IP adresa).

 2. Igra se samo jedan krug, svako sa svakim (ukoliko nije drugaije naznačeno), kako bi se sezona završila u roku od oko mesec dana. Uglavnom će se igrati četiri puta nedeljno (utorak, sreda, subota i nedelja), ali je sve usklađeno sa fudbalskom ponudom mečeva za taj dan. Moguće je i neko vanredno kolo koje će biti najavljeno unapred. Gledano je da liga ne uzima puno vremena i ne bude velika obaveza igračima. Stoga će biti ranije poslati mečevi za nova kola i član će moći da tipuje do početka kola (početak kola je vreme prve od 4 ponuđene utakmice), što je svega nekoliko sekundi posla!

 3. Za jedno kolo jedan igrač pogađa jedan meč koji je dobio i to samo konačne ishode ili prelaze. Ukoliko pogodi konačan ishod (1, X ili 2) računa se kao da je postigao jedan gol za svoju ekipu, ukoliko pogodi prelaz računa se kao 2 gola. Svaki igrač će biti obavešten privatnom porukom u inbox gde će mu doći poruka da je dobio novi par za novo kolo i link na koji da ode da bi izabrao tip i prijavio ga. Kada kolo počne (početak prve utakmice) biće moguće videti šta je i ko tipovao, neće se moći videti pre početka kola kako ne bi dolazilo do prepisivanja i sl. Do početka kola je moguće promeniti sopstveni tip neograničen broj puta.

 4. Na kraju odigranog kola se gleda koliko od 4 člana ekipe je pogodilo tipova i to je broj koliko je ekipa "postigla golova". Gleda se isto tako i za protivnika i to je "konačan rezultat" tog meča. Za pobedu, kao i u pravom fudbalu, se dobija 3 boda, za nerešenu bod a za poraz 0.

 5. Kapiten će moći da "interveniše" i ostavi tip za nekog svog člana ako proceni da njegov saigrač neće stići tipovati. Kako ne bi došlo do toga da jedan igrač igra umesto celog tima čitave sezone, pratiće se kada je kapiten tipovao za svog igrača i takav događaj će se označiti kao žuti karton. Kapiten može tipovati najviše 5 puta u toku sezone za jednog igrača, već šesti put se neće računati i tom igraču će se pisati crveni karton, koji dovodi do toga da se i ekipi oduzima bod. Svaki naredni žuti karton će dovesti do crvenog i tako dok se ne dođe do tri crvena kartona i diskvalifikacije tog člana. Žuti karton se neće dobiti ako se igrač u zvaničnoj grupi najavi da će odsustvovati pre poslatih mečeva iz privatnih razloga (ako se npr. u nedelju uveče šalju parovi za utorak i sredu, igrač koji proceni da će odsustvovati mora prijaviti odsustvo u zvaničnoj grupi Balkan lige do nedelje veče i da najavi da li će možda biti odsutan i za neka naredna kola).

 6. Ako 2 tima imaju isto bodova, prvo se gleda KO JE POSTIGAO VIŠE GOLOVA, PA MEĐUSOBNI DUEL, PA GOL RAZLIKA. Ako je i to identično, onda će te dve ekipe odigrati jedan DODATNI MEĐUSOBNI MEČ kako bi se odredila prednost na tabeli (igra se iz meča u meč ukoliko se događaju nerešeni rezultati).
  U slučaju da 3 ili više timova imaju isto bodova, prvo se gleda BROJ POSTIGNUTIH GOLOVA, zatim GOL RAZLIKA, a ako je i to identično onda se pravi mini tabela tih klubova i njihovih međusobnih susreta (prvo se gledaju bodovi, postignuti golovi i gol razlika). U slučaju da dođemo do situacije da su dva tima identična po svim tim parametrima, odigraće novi susret, ukoliko 3 ili više klubova imaju u tom trouglu ili višeuglu potpuno sve identično, onda će ŽREB odrediti pozicije.

  U Baražu se igraju dva meča, važi pravilo prednosti gola u gostima. U slučaju dva identična rezultata, igra se treći odlučujući meč. U slučaju i da je treći rezultat nerešen, igra se novi meč (ne gleda se gol razlika iz prethodnog duela) sve dok jedna ekipa ne ostvari pobedu.

 7. Ispadanje iz lige, ulazak u viši rang i borba za baraž mesta zavise od broja klubova u ligama i ta mesta će jasno biti označena bojama u tabeli.

 8. Svako ko bude imao 3 ili više crvenih kartona (usled netipovanja) će biti diskvalifikovan iz igre za tu sezonu (može da ima najviše 2 crvena kartona), te molimo da svi obrate pažnju na ovo i da kontaktiraju kapitene ako ne mogu da igraju kako bi oni odigrali umesto njih (pazeći i na pravilo dobijanja crvenog kartona usled 6 žutih kartona). Ekipa ostatak sezone MOŽE NAĆI ZAMENU ZA TOG IGRAČA! Za svaki crveni karton oduzimaće se jedan bod ekipi! (Primer - ako u jednom kolu dva člana ekipe ne tipuju, oduzimaju se 2 boda toj ekipi).

 9. Ako imamo dva ili više igrača na kraju sezonu sa istim brojem pogodaka, prednost "zlatne kopačke" lige će imati onaj igrač koji ima manji broj žutih i crvenih kartona, a ako je i to isto onda će obojica igrača dobiti nagradu za najboljeg strelca.

 10. U slučaju prekida meča u bilo kom trenutku ili odlaganja i ako se ne nastavi meč (ili ponovi) u roku od 24h nakon prekida, svaka opklada se poništava vezana za taj meč. U slučaju prekida 2 ili više mečeva u bilo kom trenutku (i ako se ne nastavi meč u roku od 24h od vremena prekida), CELO KOLO SE PONIŠTAVA i kompletno kolo biće odigrano u prvom slobodnom terminu (obaveštenje biće okačeno u grupi).

 11. Transferi: Kapitena uvek možete zameniti u ekipi (ako su sva 3 ostala člana za smenu ili ako sam kapiten želi da neko drugi iz ekipe bude kapiten). Transfer igrača je takođe uvek moguć u toku sezone i njega MORA javiti trenutni kapiten ekipe. Novi igrač ne nasleđuje ništa od prethodnog igrača (kartone, golove i ostalo). Igrač koji je sezonu započeo u bilo kom klubu Balkan lige, u tekućoj sezoni ne može nastupiti ni za jedan drugi klub, bez obzira na ligu, već mora sačekati početak nove sezone.

 1. Vrednovanje igrača. Pored statistika golova i kartona, imamo polje vrednost igrača. Beleži se svaki gol igrača, ali i kada ne postigne gol ili dobije karton. I to će se nasleđivati iz sezone u sezonu i biti prikazano na posebnoj tabeli "najskupljih igrača". Sistem bodovanja je određen na sledeći način:

  I liga

  Postignut gol:
  +1.000.000 €
  Bez gola: -400.000 €
  Žuti karton: -500.000 €
  Crveni karton: -3.000.000 €

  II liga

  Postignut gol: +750.000 €
  Bez gola: -300.000 €
  Žuti karton: -350.000 €
  Crveni karton: -2.500.000 €

  III liga

  Postignut gol: +500.000 €
  Bez gola: -200.000 €
  Žuti karton: -250.000 €
  Crveni karton: -2.000.000 €

 2. Kreiranje novog tima. Ukoliko želite da budete deo ovog sjajnog takmičenja, sve što je potrebno jeste da u GRUPI Balkan lige ostavite naziv tima (mora biti sa prostora Ex Yu i da klub postoji, a da nije već zauzet), kao i korisnička imena članova ekipa, četiri članaod koga se izabere jedan kapiten. Nakon završetka aktuelne sezone biće otvorena tema u grupi sa naznakom "Prijava i izmena ekipa za novu sezonu", tu napišite vašu prijavu i ekipa će biti u novoj sezoni, počeće iz najnižeg ranga.

 

Zlatno pravilo lige - FAIR PLAY! Nije moguće namerno puštanje ekipa, da se ne tipuje i sl., da se nekome olakša put do 3 boda. Takve situacije će dovesti do diskvalifikacije ekipe iz te sezone (ispadanja u nižu ligu i oduzimanjem svih bodova).

Želimo svima fer i poštenu borbu, neka najbolji tim pobedi.

Za sve nejasnoće, predloge i savete pitati u GRUPI LIGE

Poslednja izmena: 21.05.2017.

Profil

Za webmastere

Obogatite sadržaj Vašeg bloga/sajta i postavite bilo koji naš widget kod vas, a potom nam se javite za saradnju kako biste i Vi postavljali linkove od Vaše stranice u našim analizama. Saznajte više

Budimo u kontaktu

Kontaktirajte nas

Email: t1x2.net@gmail.com